Thursday, August 6, 2009

week 39...the end of my pregnancy...

29 Julai 2009 (Rabu)

Beberapa hari ni asyik terasa nak makan Char Kuew teow, tapi kat Tanglak xde. so, bagi menggantikannya, naz ajak gi makan mee goreng basah kat Jalan Sialang. Petang tu, bersemangatlah kami nak ke kedai tu. Alih2 TUTUP! aduh...alih2 try makan kat kedai makan di Jalan Naib Long. I order kuewteow goreng basah, naz mee goreng basah. tapi, amatlah mengecewakan bila kami masukkan makanan kami ke tekak. x sedap pun...xpe lah...insya allah b4 6/8 sempat gak gi cari Char Kuew Teow.

30 Julai 2009 (Khamis)

1.00 pagi... i terjaga, as usual nak gi tandas. tapi perut agak akit. gi tandas, i terkejut. ada sket stain. pelan2 i kejutkan naz. xnak die tergamam, minta dia cool coz xnak die bangun terkejut n akit kepala. i pun ngemas beg nak balik langat...beg i n beg naz. aritu ngemas separuh. ngemas sambil2 tgk jam. akit datang setiap 20 minit. naz tanya, nak gi hsptl x? i kata, nnt dulu...minta naz bancuhkan milo. nak kumpul tenaga, manalah tau if dah nak bersalin nnt...


3.00 pagi... akit dah mula jadi setiap 15 minit. so, i bgtau naz, jom gi hsptl. otw ke hsptl Muar, i call abah. just bgtau kondisi i skrg. sampai kat hsptl, trus ke wad bersalin. masuk dalam, cek n baru buka 2 cm. so, i trus masuk wad.


so, tinggallah i sorang2 tanpa naz di sisi. dipendekkan citer, i mula rasa xselesa kul 2ptg. so, b4 naz turun coz waktu melawat dah abis, i minta naz bgtau nurse yg i dah mula rasa akit. gi ke bilik rawatan n dah buka 3cm. so, depa trus bawa turun ke bilik bersalin. i masih ingat, i masuk bilik 5. 5...my fav number. memandangkan naz dah attend ceramah rakan suami, so naz leh temankan i. honestly, i mmg nak naz ada skali. dapat pegang tangan die pun cukup.

ms ni i dah mula akit setiap 5 minit. mula2 akit biasa je...tapi merah gak lah tangan naz i pegang. bila ilang rasa akit, sambung berbual dgn naz sambil baca ayat yg dibaca masa solat hajat. petua tuk nak mudahkan bersalin. kul 5 i dah mula akit sangat. macam nak buang air besar. i bgtau nurse yg duk teman i. die pun check n trus panggil staf nurse. masa tue, dah mula episod 'havoc' kat bilik bersalin. naz ada kat sebelah kiri i. yg bestnyer, tuk xnak die termuntah @ pitam, i bgtau die, "abg,jgn tgk bawah. tgk b je"...ni sapa yg nak comfort sapa...hehehe...sorang staf nurse ckp dgn i, "ok ina. sekarang dah kul 5.11ptg. saya nak awak kuarkan bayi awak secepat mungkin. rasa x tangan saya ni? k, kuarkan tangan saya. push sekuat hati. jangan kuar suara." i pun watlah seperti yg diarahkan di sampang naz yg terus bagi sokongan moral kat i....

tanggal 5.25ptg, baby i selamat dilahirkan. nurse tunjukkan baby kat naz n minta naz kuar. lepas depa potong tali pusat baby, trus depa letak kat dada i, berdekatan dengan breast. i dah bersedia awal tuk nak melihat baby i yg masih lum dibersihkan...seperti yg dinasihatkan oleh nurse masa ceramah rakan suami. masa tu, i xtau apa yg ada dlm fikiran i... i cuma bersyukur semua selamat.

uri dah kuar...now masa nak menjahit. ya allah, hanya tuhan je yg tau sakitnya. lagi akit dr masa nak bsalin td. i ada luka kat dalam, so kena panggil doc yg jahitkan. depa palik, baby kecil tapi naper i luka teruk. dah siap jahit, depa panggil naz masuk tuk temankan i. nurse bagi i makan, tuk dapatkan tenaga semula. i makan nasi... sambil ditemani oleh naz. tetiba i akit n berpeluh2. i bgtau naz, minta die bgtau nurse. staf nurse dtg n bgtau ni perkara biasa. rahim nak mengecut. yg peliknya, akitnyer macam akit masa nak bersalin td. nurse tu bg i paracetamol. then doktor dtg cek i. baru die tekan rahim i, terus terpancut darah kuar. gelabah doktor tue. trus naz diminta kuar n doc trus examined me. it's getting worst, makin banyak darah i kuar. hampir semua doc datang. at last, i dibawa ke OT tuk wat pemeriksaan lanjut. i dibius 1/2 badan. sedar2 doc bgtau apa yg terjadi pada i, n i disorong kuar. rasa happy bila nampak muka naz masa tu. i dimasukkan semula ke bilik bersalin, kali ni HICU n dapat jumpa naz sekejap. naz bgtau muka i mmg nampak pucat coz banyak darah kuar. i kena masuk 3 pain darah...

so...itulah pengalaman i masa i melahirkan permata hati i n naz...

now i perkenalkan, AHMAD AISY NAZHAN BIN AHMAD NAZRI...

Saturday, July 4, 2009

week 35...

smlm jumaat i gi check up kat Hospital Sultanah Fatimah, Muar for the 1st time. cuak gak, coz xtau mcmana check up kat cni.
rupa2nya sama je macam kat klinik payamas. cuma, yg ni ramai org n doc ramai. i jadi xbest masa nak jumpa doc bila i tgk yg pegang file i, doc lelaki India...aduh....mmg i xgemar langsung. bukan apa, teringat citer hidayah, menantu pakcik kantin yg betapa kasarnye doc lelaki india yg assist die masa bersalin dulu. mmg ada kebenarannya. doc tu tekan perut i giler kuat, sampai rasa nak terkucil pun ada, nak tgelak pun ada sbb geli. yg pasti, mmg akit. hampeh tul doc ni. i terus bagitau naz, pasni i xnak doc lelaki yg cek i. i minta naz tolong cakapkan.
n malam tu i gi singgah wat check up kat pusrawi. rupa2nya nurse kat klinik payamas tsilap. i akan masuk minggu baru setiap hari jumaat, bukan selasa. doc kat muar pun cakap yg aritu i baru masuk minggu ke 35. sabo je lah. doc mashitah wat lawak. bila nampak je kami masuk, die tgk kad n cakap "ni ada yg bsalin kat tengah jalan..." as usual die scan. alhamdulillah, kepala baby kat bawah, tapi lum masuk laluan lagi. berat baby dah 2.3kg. semua ok, air ketuban ok, heartbeat pun ok. alhamdulillah...lagi 2 minggu dtg check up lagi...

Tuesday, June 30, 2009

minggu 35...

tadi baru balik dari gi check up kat klinik payamas. terkejut sangat bila nurse bgtau arini dah masuk 35 minggu...ingatkan setiap ari jumaat baru masuk minggu baru. ee...dah 35 minggu. alhamdulillah...tadi heartbeat baby ok, mama pun ok.
pasni, i kena gi check up every week. n jumaat ni, ada appoinment kat Hospital Muar. naz dah apply cuti...
oh ya, dah 1 1/2 minggu kaki i mula bengkak. terkejut gak masa perasan. pergh...mmg besar. masa tu tgh temankan naz cuci umah baru. ixleh nak bantu, tolong teman n tengok je. i asyik usap kaki je...maklumlah, xpenah tgk kaki macam tunyer besar...kaki ni macam faham2 je. setelah 8 bulan mengandung, barulah sekarang ni dapat pakai selipar SCHOLL...mmg selesa tul...napelah abg xbelikan awal2?
now tangan pun dah mula bengkak...barang kemas semua dah ditanggalkan. beg ke hospital dah 90% lengkap. pasni standby je beg tu dalam keta...

Monday, June 8, 2009

31st week...

setelah hampir 3 bulan x gi Pusrawi, so last friday nite, mama gi gak. lagipun saje nak wat check up before mama nak gi Cameron. alhamdulillah, baby sihat. semua ok...n the best part is, dapat jumpa baby. kali ni nampak muka baby. siap main cak-cak lagi. masa tu, hanya Tuhan je yg tau apa perasaan mama. baby dah 1kg berat. n alhamdulillah, masa cek malam tu, kepala dah ke bawah. aritu masa check up kat pusat kesihatan, kepala baby kat sebelah kanan, baby melintang. mama x risau sangar coz baby baru 31 minggu...
tadi, i n naz gi beli barangan bayi yg masih lum cukup2. nak beli bedding pun, sampai ke sudah xbeli2 lagi. kaki i dah makin akit. dah xleh jalan jauh...ni pun tengah ampu kaki dengan bantal. ingat nak gi rendam kaki kat air panas, alih2 ujan lak kat luar. so, i berehat je lah kat umah...

Saturday, May 16, 2009

1st preparation

baby...
tanggal 16 mei 2009, sempena hari guru, mama n papa gi beli barang2 tuk baby. the very 1st stuff yg kami beli tuk baby...
ni baru 1st shopping trip. pasni ada lagi shopping trip yg bakal berlangsung. baby nak baca selanjutnya...? jom kita singgah kat sini, k...

Saturday, May 9, 2009

week 27

Fetal development in pregnancy week 27:
fetus in seventh month Your not-so-tiny-anymore brilliant baby(about 2 pounds and 14.5 inches long!) is slowly rotating in preparation to “head out.” Obviously, this doesn’t happen overnight, but when you start to feel an unfamiliar pressure on your cervix, you’ll know you’ve got a fully flipped baby locked and loaded for the countdown to their birthday! Even now, at the beginning of the third trimester, their little lungs are already capable of breathing air while the pulmonary vascular system can provide sufficient gas exchange and the central nervous system can generally regulate rhythmic breathing as well as their basal body temperature. For what it’s worth, at this point in a healthy pregnancy a premature child (with intensive care) could easily win on the show: “Survivor: The Early Years.”

And how's mom doing?
You’ve worked hard, done your research, endured a plethora of joyless symptoms and would like nothing more than to have wonder-baby on the outside. Well, dig in for the final endurance round and say hello again to the familiar but not-so-lovable faces of fatigue and nausea. You guessed it, the dratted the third trimester is really a time to kick your baby-on-the-outside preparations into high gear: baby-proof the home or apartment, buy a car-seat, get a stroller, dress up the nursery and plan a space for diapering, keep mulling over possible names, and try to enjoy this time… hormone factory is once again running at full-tilt (and causing rapid hair growth), sigh…. Your (“yaaaawn”) fatigue stems from several factors, including the proverbial weight gain, shortness of breath and of course, sleep deprivation. (See week 29 for tips on how to alleviate fatigue!).
Yes, ladies, you’ve finally reached the infamous “live-on-the-toilet” stage. Your feet are bigger, your breasts are bigger, your belly is bigger, even your baby is bigger—and something’s gotta give. Annoyingly, nature didn’t choose your butt and instead opted to compress your bladder, which is now being completely squashed by your-super-sized-baby... all day long. So your best shot is to just accept the fact you’re going to need to urinate every 10 minutes (and if you manage to go longer, thank the good lord).
Of course breast tenderness is also very common at this phase as milk production is kicking in. Other thrilling third-trimester symptoms include more swelling (known as edema) and feeling like you live in a sweat factory as a result of increased basal body temperature. Thank your baby: this temperature increase stems from their body heat coupling with your own, which of course all adds up to one hot mama!
Just in case you don’t have enough things to stress out about: we’d like to remind you the third trimester is really a time to kick your baby-on-the-outside preparations into high gear: baby-proof the home or apartment, buy a car-seat, get a stroller, dress up the nursery and plan a space for diapering, keep mulling over possible names, and try to enjoy this time… when you’re not nauseous, constipated, running to the toilet, or just plain wiped out. (And don’t forget to get your sleep, be active, and eat well! Phewee! we're tired just thinking about what you're going through!)


http://pregnancy.baby-gaga.com/calendar/week27

Monday, May 4, 2009

week 26

tadi i gi check up bulanan. kali ni gi dgn hajar. kebetulan appointment same date. dapat result MGTT...bacaan kedua 6.2...alhamdulillah, ok. then tadi dgr heartbeat baby. i tanya nurse, naper ukur perut i? die kata tuk tau pembesaran bayi. ooo...baru i tau. banyak gak soalan i tanya arini coz kebetulan dapat nurse yg best. nurse bgtau, if selera makan ok, xperlu makan vitamin b-complex. die pun tau vitamin tu xsedap. if selera makan kurang, baru makan... die minta jaga berat badan coz i dah terlebih 600gm bulan ni. patutnya penambahan berat badan i 2kg/bulan. tapi dah naik 2.6kg...xteruk tapi if leh try kawal.
nak jadikan citer, masa i tgh wat check up, tetiba agak kecoh kat bilik rawatan. ada ibu yg dah nak bersalin tapi ambulans xsampai2. ibu tu ingat die akit perut biasa je, die xtau yg die dah nak bsalin. die drive sorang2...doc pun kecoh call ambulans. bimbang tbersalin kat situ. akhirnya, ambulans yg dinanti tiba...alhamdulillah...
arini agak ramai ibu mengandung datang tuk terima rawatan. mujur aku datang awal...ingatkan paling awal. rupanya no 4 gak...kul 7.30pg tu....ntah depa tu sampai kul brape agaknya...abis check up kul 9.15pg...lewat gak...
alhamdulillah...semua bjalan lancar. baby ok, mama pun ok. cuma nowadays, mama dah mula penat. cepat penat. kudrat dah berubah...bjalan sket, terus akit kaki terutama kat betis. siap wat announcement kat naz lagi..pasni if i xlarat sesangat, maybe i xmasak...erm...